3D proširena realnost u restoranu

U delu Ovde počinjemo sam rekao da je moja profesija IT i ovaj blog će se povremeno doticati IT tema, jer se pojavljuju u svakonevnim situacijama, ali iz perspektive uživaoca hrane i kulinarstva.

Nekada je tehnologija sporije napredovala, a danas ta brzina skoro i da ne može da se prati. Postoje i dobre strane napredka, ali postoje i neželjeni efekti. Ali ako doktor za hranu kaže da u svemu treba biti umeren, onda i jedan IT stručnjak treba da kaže da i sa tehnologijom treba biti umeren. Tehnologiju konzumirajte pažljivo i dobro se informišite na koji način.

Zamislite da sedite u dobrom restoranu. Idealna situacija je da uživate u dobroj hrani, pijete dobro vino (ili neko drugo piće koje vama prija), i vodite lepe razgovore sa vama dragim sagovornicima. Ali danas restorani su postali i mesta dobre zabave, mesto gde slušate lepu muziku, gledate predstavu, pa čak i u bioskopu dok gledate film (o vome ću pisati drugom prilikom). Ta zabava ima za cilj da se osećate prijatno i opušteno, animirano i uključeno u dešavanje u restoranu, i obavezno uživate u dobroj hrani. Ako ovo poslednje isključite, onda to i ne možemo zvati restoran, nego nešto sasvim drugo. Zato vodite računa šta vam serviraju, zabavu uz običnu hranu, ili odličnu hranu uz zabavu.

Plasira nam se mnogo informacija i svi teže da budu inovativni i drugačiji, po nečemu da se izdvoje i na taj način privuku potrošače. Ta inovativnost može da dovede do pojačavanja doživljaja restoranskog iskustva. Ako je uživanje u hrani iskustvo nekoliko naših čula – ukusa, vida, mirisa – onda tehnologija može da ili pojača ta čula ili nadraži i neka druga kako bi samo iskustvo bilo izdignuto iznad standardnog konteksta. Svaki pojedinac ima i svoje granice nadražaja, pa svaki ugostitelj treba da nađe pravu meru tog ugođaja. Svuda u svetu se pojavljuju različiti koncepti restorana, od toga da jedete u mraku, ili ispod površine mora, ili na platformi koju dizalica podiže na visinu od 50m. Sve ovo je prihvatljivo dok god ne rizukute život, mada ima i takvih slučajeva, ali se nadam da tehnologija nije ta koja će dovesti do tog rizika.

3D realnost, virtuelna realnost, „augmented“ realnost su tehnološka dostignuća koja i svoju primenu nalaze i u restoranima. „Augmented“ ili proširena realnost je interaktivno iskustvo u realnom okruženju čiji su elementi kompjuterski modifikovani ili dopunjeni, ponekad i po nekoliko kanala – vizuelno, zvučno, taktilno, somatski. Takav vid realnosti nadopunjuje vaša čula u okruženju u kojem se nalazite, za razliku od virtuelene realnosti koja stvara potpuno nova okruženja realnosti.

Teško je uklopiti proširenu realnost u restoransko iskustvo, a ne oštetiti osnovno iskustvo koje uživalac treba da oseti. Izgleda da je „Le Petite Chef“ uspeo u tome i pruža prošireno iskustvo uživanja u hrani. Ograđujem se od doživljaja, jer nisam lično doživeo ovo iskustvo.

Le Petite Chef“ organizuje svoje predstave u restoranima širom sveta – London, Dubai, Berlin, Ženeva, i drugi. Pružaju novi koncept uživanja u hrani, prateći priču o Marku Polu. Zvezda njihove predstave je najmanji šef na svetu, visok 58mm i kuva za vas i ispred vas. U toku dva sata poslužiće šest jela dok pratite putovanje legendarnog putnika na njegovom putu svile. Koristeći 3D tehnologiju projekcije na vaš sto, osećate se kao da se priča dešava ispred vas, i na taj način obogaćuju vaš doživljaj ukusa, mirisa i izgleda hrane koju vam serviraju. Svaki segment ima posebne efekte, drugačiji vizuelni prikaz, raspored na stolu, dekoraciju, a u skladu sa razvojem priče. Mali kuvar vam priprema jelo iako je krompir njegove veličine ili veći, da ne govorim o šnicli ili ribi koji su mnogo veći od njega. Ipak nalazi načine da ih prebaci na vaš tanjir, da se popne preko merdevina do vrha lonca da bi promešao čorbu ili da kašikom baci kuglu sladoleda na vaš tanjir. Nakon što vam pokaže priču pripreme jela, konobar donosi jelo ispred vas i pušta vas da uživate u istom.

Ako nam je razvoj tehnologije doneo mogućnost da u našoj realnosti gledamo 3D animirane likove koji mogu svašta da urade, onda nam budućnost donosi još mnogo drugih zanimljivih izuma. Neki su već izmišljeni samo nisu našli adekvatnu primenu u restoranu, a neki će tek biti izmišljeni. Za svakog pojedinca ostaje pravo izbora da li će da konzumira tehnološke gedžete u okviru svog restoranskog doživljaja. Od mene ostaje savet – neka vam forleguju odličnu hranu uz zabavu!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close